tisdag, juli 29, 2014

Semestertips


Vilken späckad kortsemester vi haft i Dalarna i år.  Började torsdagen med att åka till:

Långshyttans älgpark
http://www.langshyttansalgpark.com/
Där fick barnen mata älgarna med banan och kvistar.  Småälgarna matade flickorna med nappflaska.  Vi gick på skattjakt, matade grisar och lekte lite i lekparken. Besöket kostade 310 kronor för hela familjen och det var helt klart inte värt pengarna tycker jag.  Ger besöket betyg 1/5.

Efter detta bar det vidare till:
Ligger  utanför Falun. Gratis inträde.  Fanns jättemånga djur att se: alpackor, åsnor,  getter, påfåglar,  kossor, kalkoner,  höns,  tuppar, får, myskankor.  Det fanns också en liten leklada och studsmatta för barnen. Man fick gå in till alla djuren utom påfåglarna då.  Det fanns borstar så barnen kunde borsta åsnorna.  Jag ger besöket betyg 4/5. Man får mata djuren för 10 kr. Jättefint ställe med många djur och barnen var mycket nöjda.
 
 

Efter detta så badade vi vid Sandlandet i norra Runn.  Jättefint badställe och varmt vatten.  Efter denna heldag åkte vi till sommarstugan för att sova. 

Fredagen och Lördagen spenderades mellan 10-16 i :

Tomteland
http://www.tomteland.se/
För 650 kr fick man inträde i två dagar.  För 50kr extra per person får man säsongskort. Det var fullspäckade dagar och ändå hann vi inte med allt. Vi har träffat tomtar, troll, älvor,  sagofeen,  häxa. Naturen var sagolik.  Mitt i tomteland fanns aurorasjön där man fick fiska gratis,  åka trampbåt/flotte ock bada.  Vi har gjort allt utom att bada.  Hoppborg,  hoppkudde,  tomtens renar,  Hälgeland, nissarnas stuga,  trollens stuga med mera besökte vi. En pjäs uppdelad i tre delar såg vi på. Pjäsen involverade barnen och barnen fick lära sig bra saker som att ta vara på djur och natur,  lita på sig själv och ta hand om varandra.  Fantastiska skådespelare och underbart underhållande pjäs. Jag har inte tröttnat än fast jag sett den tre gånger
J.  Mellan pjäserna gick karaktärerna runt och pratade med barnen och spexade.  Feline berättade stolt för alla att hon kunde vissla.  Flickorna visade upp sina fina klänningar och lillebror tog snabbt efter och drog upp tröjan och visade magen. Häxans busskola var populär hon barnen och vuxna fick tyvärr inte delta.  Vi hörde dock att det skrattades hysteriskt och barnen gick busskolan båda dagarna.  Häxan var verkligen populär hos alla tre barnen. Hon kallade tomten för tomaten och sagofeen för sagofisen,  gick runt med popkorn i näsan och var allmänt skitrolig.  Till och med jag som vuxen roades av hennes karaktär.  Hon hade Häxrock för barnen med några bra låtar och danssteg och en fantastisk pjäs som var riktigt underhållande. Tomteland var så bra att vi köpte säsongskort och åkte upp dit helger därefter. Skådespelarna har vid det här laget lärt sig namnen på Feline och Miléa J. Vi upptäckte också att det fanns guldvaskning och att häftigt stort klättertorn i skogen. Sedan var det fullt av smågrodor också, vilket roade barnen.

Kort och gott var detta
Verkligen det optimala utflyktsmålet som roade alla barnen så väl en snart  2åring som 3,5 och 4,5 åring.  Jag ger tomteland betyg 8/5. Över förväntningarna.  Det här får bli en årlig tradition.  Enda dåliga var maten.  Fanns bara ett matställe och då kostade  maten 90kr för vuxna och 65 kr för barn.  Då ingick inte dricka.  Väldigt lite mat och den var inte god.  Dag 2 valde vi att ta med egen mat och grilla själva i trollens hus.


Efter Tomteland åkte vi till Siljanbadet i Rättvik och badade båda dagarna.  Sveriges bästa badplats för småbarn med väldigt långgrunt vatten. Feline blev upprörd över att någon slängt skräp på stranden då de sagt på Tomteland att man ska vara rädd om naturen så hon plockade snällt upp skräpet och gick och slängde det i en soptunna en bit bort. (Även efter hemkomsten har hon börjat plocka upp skräp som andra har slängt.)
 
 


På söndagen var vi i Säterdalen http://www.saterdalen.se/ . Blev inte lika mycket lekande i rutschkanorna som vanligt då det var så mycket småfisk i vattnet som lockade.  Feline var snabb nog att fånga flera fiskar med händerna.  Det var så roligt att hon inte ville lämna parken i första taget. Sen blev det stopp i Avesta för bus i en häftig slänggunga och ett stopp i Fagersta för glass och kvällsmat.

En intensiv, men trevlig semester. Inget tvtittande eller surfplattande alls. Tomteland var klart mycket roligare och mer prisvärt än parken zoo där vi var tidigare i år.  Där var det mest lekparken som lockade. Barnen pratar dagligen om Tomteland och jag funderar smått på att åka dit själv när barnen är tonåringar och inte längre vill följa med mig
 
J. Hoppas nästa års teater och skådespel motsvarar förväntningarna bara! Blir svårt att toppa årets.

     
      
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar