måndag, augusti 27, 2012

Magproblem

Verkar onekligen som om även lilla André får problem med kolik. Miléa hade ju också det, men inte Feline. Under dagen är han ju hur snäll som helst, men runt 22-tiden börjar skrikandet och det hjälper inte fast han ätit en massa, bajsat och får närhet. Miléa hade ju problemen dygnet runt så det är ju ändå skönt att han är lugn under dagarna. Mjölkproteinet är det i alla fall inte som spökar då vi har kvar mjölkfri ersättning från Miléa som han fått sedan födseln. Får bli att börja med minifom, magmassage och termometer igen. Kom lite gaser när vi använde tempen igår - inte alls samma enorma mängder som med Miléa, men han är ju bara 4 dagar gammal och bara haft dessa problem under två nätter än så länge. Miléas magproblem började när hon var 7 dagar och eskalerade snabbt. Bara sovit 2 timmar under natten till igår, 1 timme under dagen och så 2 timmar nu inatt så man känner sig lite dåsig kan man ju säga. Problemet med att få kolikbarn när man redan har två småbarn är ju definitivt att det inte går att sova under dagen (förutom en timme igår då när Marcus tog med ungarna ut). Tycker dock synd om Marcus för jag kan ju inte ta ut ungarna så han får chansen att sova. Har sagt att vi får låta allting vara här hemma och placera Feline framför tvn när Miléa sover sin lilla lur under dagen så man ändå får lite vila. Det kommer bli några tuffa månader framöver, men vi har ju fixat nästan 4 månader med kolik förut så vi kommer ju klara det igen. Denna gång är vi mer förberedda och vet hur vi kan underlätta problemen. Har inte metoderna hjälp när André är 1 månad så kan man ju testa gripe water också som jag hört mycket gott om. Visste inte att det fanns när Miléa hade kolik, men nu vet vi ju det så det kan vara värt att testa.

5 kommentarer:

 1. Sempers magdroppar som komplement?
  Bärsjal och babybjörn?

  Hoppas det blir ordning på det så snart det går.

  SvaraRadera
 2. Hej! Kom gärna med dina tips hur man bäst hjälper ett kolikbarn. Min dotter (första barnet) är knappt en månad gammal och har väldiga magbesvär, skriker otröstligt och åmar och kränger sig i smärtor. Vet ej om det kan klassas som kolik då det kommer lite när som och skrikandet håller kanske på max 1,5 h varje gång. Har provat minifom, semperdroppar, magmassage och mjölkfritt utan vidare resultat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. När Miléa hade kolik så provade vi 20 droppar minifom + semperdroppar. Hjälpte inte alls. Då sa BVC att forskare kommit fram till att man skulle ge 40 droppar - varken mer eller mindre så vi testade det och det hjälpte faktiskt bra. Tog bort semperdropparna för de hjälpte ju inte alls - har nog aldrig hört någon som blivit bättre av dem faktiskt. Mjölkfritt fick hon eftersom hon var allergisk mot mjölkprotein men koliken blev ju inte bättre för det. Magmassage gav jag nog 5-6 ggr/dagen (sol/måne, vattenhjulet och knäböj åt magen). På sjukhuset lärde de min också ett grepp om hur man pressar ut luft ur tarmarna, vilket fungerade bra. Man tar tummen på ena sidan om magen och de andra fingrarna på andra sidan magen och pressar neråt och ihop. Hoppas du förstår. Miléa kunde aldrig bajsa själv så efter varje massage och även däremellan så fick vi hjälpa henne att få ut bajs och gaser med termometen. Maken stod med bebis över handfatet med henner rygg mot hand mage och förde upp hennes knän mot naveln medan jag försiktigt fick föra in en termometer med vaselin och vicka lite på den åt sidorna och så kom det en massa gaser och bajs. Sedan fick Marcus gå ut och gå med henne i vagnen på nätterna för då somnade hon efter ett tag. Hon vaknade dock när man tog av henne ytterkläderna, men det var ju vinter så det är ju lättare på sommartid. Att bära henne hjälpte inte ett dugg - bärsele har vi aldrig kunnat ha till våra barn som bara kräks och kräks och kräks så man badar i kräk :). Sedan älskade Miléa att bli "buffad" - ja det är Anna Wahlgrens metod, men den var toppen. Inte så man blåhåller barnet när det skriker, men att lägga dem på mage och hålla en hand över ryggen med lätt tryck och sedan buffa stadigt och rytmiskt i rumpan - det lugnade ner henne. Hoppas du får något tips att ta med dig. Har även hört mycket positivt om gripe water och akupunktur - inget vi har testat, men kommer nog göra det om Andrés bekymmer fortsätter.

   Radera
 3. Tusen tack för dina tips! Ska genast prova dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. hoppas det hjälper. Berätta gärna hur det gick. Kan behövas en vecka innan de vänjer sig och man ser fullt resultat.

   Radera